facebook

instagram

Blog: 10 naturalnych syropów wzmacniających odporność dzieci !

2019-11-13

        Październik i listopad to okres kiedy choruje najwięcej dzieci, a przy okazji dorosłych. Jeśli ktoś jeszcze nie "zaliczył" jesiennego maratonu chorobowego  jest szansa, żeby ustrzec przed wirusami zarówno dzieci jak i siebie :)

        Coraz częściej sięgamy po domowe sposoby na przeziębienie u dziecka. Antybiotyki wyjawiają organizm i niszczą naszą odporność. Jak wzmocnić odporność dziecka domowymi syropami?

Przedstawiamy Wam kilka gotowych przepisów na naturalne domowe syropy wzmacniające odporność i pomagające w leczeniu lekkich przeziębień.

1.    Syrop z buraka

        Burak jest wyjątkowym warzywem, które zawiera cały szereg składników mineralnych takich jak potas, żelazo, magnez, ale także antyoksydanty, które mają działanie przeciwzapalne oraz składniki bakteriobójcze i zwiększające odporność. Można go podawać dzieciom już po 1 roku życia (ze względu na obecność miodu). Hamuje on  także rozwój infekcji oraz wspomaga leczenie kaszlu i łagodzi chrypkę.

        Syrop z buraka najłatwiej otrzymać w następujący sposób:
Zetrzeć dwa umyte i obrane buraki na tarce o drobnych oczkach, uzyskaną miazgę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach lub gazę. Połączyć z 3 łyżkami miodu. Aby uzyskać sok z buraka można także użyć wyciskarki.

Ważne! Nie należy gotować syropu, gdyż zarówno miód jak i sok z buraka stracą swoje właściwości.
Syrop z buraka można przechowywać w lodówce.

        Dawkowanie syropu to 1 łyżeczka herbaciana (5 ml) do 2 razy dziennie.


2.    Syrop z Cebuli

       Chyba najpopularniejszy, ale trochę zapomniany w domowej apteczce jest syrop z cebuli. Ze względu na intensywny zapach nie wszyscy go lubią, ale jest zdecydowanie bezkonkurencyjny jeśli chodzi o zwalczanie infekcji i podnoszenie odporności. Ma silne działanie bakteriobójcze, zwalcza nawet bakterie odporne na antybiotyki, zawiera ogrom minerałów i potężną dawkę witaminy C. Syrop łagodzi kaszel zarówno suchy jak i mokry oraz hamuje rozwój infekcji. 

       Najprostszym sposobem na przygotowanie syropu jest drobne posiekanie 2 cebul i przełożenie ich do słoika. Następnie do posiekanej cebuli należy dodać sok z 1-2 cytryn wymieszany z kilkoma łyżkami miodu. Po odstawieniu na kilka godzin zacznie wytwarzać się syrop gotowy do spożycia.

        Dawkowanie syropu to 1 łyżeczka (5 ml) 2-3 razy dziennie. Syrop może być podawany dzieciom po 1 r. ż. ze względu na obecność miodu. W związku z tym, że syrop ma działanie wykrztuśne najlepiej podawać go na min. 2 godziny przed snem.

3.    Syrop z selera

        Zaletą tego warzywa jest mniej intensywny smak niż w przypadku cebuli. Łagodzi uporczywy kaszel. To także prawdziwa bomba witaminowa. Selery zawierają witaminę A, B, E, C i PP, a także inne składniki mineralne – potas, wapń, cynk, żelazo. Syrop z selera wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn.

         Aby uzyskać syrop z selera, należy najpierw umyć go i obrać, a następnie pokroić w plastry i rozłożyć w małej misce, w następnej kolejności zasypać cukrem i zostawić na noc. Sok, który się wydziela możemy podać dziecku – 1 łyżeczka (5ml) do dwóch razy dziennie.
Syrop można podawać dzieciom już po 7 miesiącu życia.

4.    Syrop z owoców czarnego bzu

         Po syrop z owoców i kwiatów czarnego bzu warto sięgnąć profilaktycznie, jeszcze zanim zachorujemy. Zawiera on substancje o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Jest bogaty w Witaminę C, prowitaminy A oraz wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, potas, sód i żelazo.  Czarny bez dzięki właściwościom napotnym i moczopędnym oczyszcza organizm z toksyn, a także obniża ciśnienie krwi dlatego warto uważać z ilością spożywanej mikstury.

         Przepis: Owoce czarnego bzu należy zagotować w garnku wraz z cukrem, aż puszczą sok, rozetrzyj je na miazgę i przeciśnij przez gazę. Po ugotowaniu należy gorący syrop rozlać do ciemnych butelek.

         Dawkowanie: Można podawać po rozcieńczeniu z wodą (5 ml) syropu na ½ szklanki – 2 razy dziennie.
Syrop można podawać już po 7 miesiącu ale tylko rozcieńczony.

Uwaga! Owoce czarnego zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje − sambunigrynę oraz prunazynę. Mogą one być trujące i wywoływać mdłości oraz wymioty, ale tylko wtedy gdy zjemy owoce na surowo. Gotowane lub suszone tracą trujące właściwości.

5.    Syrop z goździków

          Na pewno każdy znajdzie w swojej kuchni goździki, chętnie wykorzystywane w okresie jesienno-zimowym do rozgrzewających herbat lub nieco mocniejszych napojów. Warto zauważyć, że olejki eteryczne wydzielane przez goździki mają bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, antyseptyczne a także przeciwbólowe. Syrop z goździków jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, jest bogaty w magnez, wapń, żelazo, witamin A, C i K oraz kwasy omega-3.

         Żeby przygotować syrop z goździków należy zgnieść ziarna i wymieszać je z miodem a następnie odstawić je na całą noc. Rano wystarczy wyciągnąć goździki z mikstury i podawać 2 razy dziennie po łyżeczce – dzieciom już powyżej 1 r. ż.

6.    Syrop z czosnku

         Wszystkim znany i najbardziej „wyrazisty” syrop w zestawieniu. Jego zapach czuć zarówno przed jak i długo po spożyciu. Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a w dodatku pomaga udrożnić nos podczas kataru, jest również skuteczny w leczeniu mokrego kaszlu. Istnieje wiele przepisów na syrop z dodatkiem czosnku, jednak w naszej opinii, najbardziej skuteczny jest w najprostszej postaci.

        Aby uzyskać syrop z czosnku należy rozgnieć kilka ząbków i zalać je sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn, dodać do tego pół litra przegotowanej chłodnej wody i łyżkę miodu, a następnie odstawić na kilka godzin pod przykryciem.

Syrop można podawać 3 razy dziennie po łyżeczce (5 ml) dzieciom po 1 r. ż.

7.    Syrop z sosny

         Syrop z pędów sosny, to mikstura, którą warto zażywać przez cały rok. Pomaga on wzmocnić organizm i poprawić odporność. Ma silne działanie bakteriobójcze i wykrztuśne. Syrop jest bezpieczny nie tylko dla małych dzieci ale także kobiet w ciąży.

         Do sporządzenia syropu potrzebne są młode pędy sosny, które należy umyć pod bieżącą wodą i pokrojone na małe kawałki. Następnie trzeba warstwami ułożyć pędy sosny i cukier, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na około tydzień. Po tygodniu powstały syrop wystarczy przelać do innego pojemniczka.

        Dawkowanie 1 łyżeczka dziennie profilaktycznie, lub 1 łyżeczka 3 razy dziennie w czasie choroby. Syrop mogą przyjmować już dzieci po 1 r. ż.

8.    Syrop z imbiru

        Imbir to przyprawa szeroko wykorzystywana medycynie naturalnej. Korzeń imbiru zawiera substancje o działaniu leczniczym które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych.

        Przygotowanie syropu imbirowego jest proste. Wystarczy dokładnie umyć i wyparzyć kłącze imbiru i pokroić je w cienkie talarki. Następnie trzeba zalać je dwoma szklankami wody i gotować przez około pół godziny. Po przegotowaniu i przestudzeniu dodajemy cukier lub miód oraz przelewamy do buteleczki.

       Dzieciom podajemy 1 łyżeczkę dziennie (5 ml) już od 1 r. ż.

9.    Syrop z rzodkiewki

       Chyba najmniej znanym z całego zestawienia jest syrop z rzodkiewki.
Rzodkiewka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która skutecznie poprawia odporność organizmu przeciw różnym infekcjom. Zawiera także szereg witamin B1, B2, B6 a także minerałów: magnezu, wapnia, żelaza. Nie wątpliwie zapach syropu i jego smak jest najmniej intensywny ze wszystkich pozostałych wyropów warzywnych.

        Przygotowanie syropu jest dość proste. Wystarczy pokrojony w plasterki pęczek rzodkiewki zasypać cukrem lub miodem i odczekać kilka godzin.

        Syrop można podawać dzieciom powyżej 1 r. ż. po 1 łyżeczce do 2 razy dziennie.

10.    Syrop z tymianku

       Tymianek to przyprawa która posiada nieocenione właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Doskonale łagodzi objawy związane z infekcją gardła, jamy ustnej. Stosowany profilaktycznie wzmacnia odporność i chroni przed jesienno-zimowymi infekcjami.

        Syrop z tymianku można przygotować napełniając litrowy słoik liśćmi tymianku do wysokości 1/3 i zalewając go następnie litrem wrzątku z 0,5 kg cukru. Po 2 dniach oczekiwania w zamkniętym słoiku syrop można podawać dzieciom po 2 r. ż. 1 łyżkę 2-3 razy dziennie.

 

powrót